Zoals jullie wellicht al weten (if not: shame on you en lees vlug ons gratis e-boek voor beginners) is er sedert april 2016 een Belgische drone wetgeving in voege die het vliegen met drones reglementeert. Wat die wetgeving precies inhoudt, hebben we al uitvoerig beschreven in een eerder blogartikel speciefiek over de Belgische drone wetgeving. Op de website van het overheidsorgaan ‘DGLV’ die instaat voor deze wetgeving, kan je ook heel wat concrete informatie terugvinden.

Dit keer niet over het inhoudelijke van de wetgeving, maar wel over de praktische kant: het volgen van een opleiding tot drone piloot. We bekijken wie welke opleiding moet volgen, waar je deze kan volgen, wat dit allemaal moet kosten, etc…

Kostprijs en verplichten per type opleiding

Recreatief

 • Verplichtingen: opleiding niet verplicht, maar aan te raden
 • Kostprijs: €125
 • Minimum leeftijd: voor alle leeftijden

Om recreatief te vliegen (<1kg, <10m hoog) heb je geen brevet of opleiding nodig. Toch raden wij aan om een workshop (of opleiding) te volgen zodat je de kneepjes van het vak meekrijgt. Kijk zeker ook even je verzekeringspolis na om te zien of die het gebruik van recreatieve drones dekt. Indien dat niet het geval is, kan een workshop of opleiding helpen om je verzekeraar ervan te overtuigen dat je bekwaam bent in het vliegen met dergelijke toestellen.

Zo organiseren wij op geregelde tijdstippen initiaties voor beginners. Dit is niets officieels (=er hangt geen brevet aan vast) maar de reacties na zo’n workshop zijn altijd unaniem: ‘heel leerrijk’. Tijdens zo’n workshop, die een namiddag duurt, gaan we dieper in op de wetgeving, oefenen we op de simulatoren, doen we praktijkervaring op met kleine toestelletjes en doen we duovluchten met een DJI Phantom toestel. Meer info hierover op de pagina ‘initiatie drone vliegen‘.

Klasse 2

 • Verplichtingen: theorie opleiding (basis), praktijk examen, geregistreerd toestel
 • Kostprijs: vanaf €590 (per school verschillend, zie kaart met scholen) + €75 praktijk examen + €131 registratie toestel klasse 2 + BA verzekering
 • Minimum leeftijd: 16 jaar

Om een vlucht uit te voeren in klasse 2 (<5kg, <45m hoog) dien je een praktisch examen af te leggen als RPAS-bestuurder alsook een theorie opleiding te volgen bij een erkend opleidingscentrum. Naast het te behalen brevet dien je ook een BA verzekering af te sluiten die eventuele schade aan derden vergoedt. De kostprijs van de verzekering hangt af van verschillende zaken: type toestel, type vluchten, etc… Dit zijn enkele verzekeringsmaatschappijen die een drone verzekering aanbieden:

Verder dien je je toestel ook te laten registreren bij het DGLV (Directoraat Generaal der Luchtvaart).

Klasse 1

 • Verplichtingen: theorie opleiding (uitgebreid), theorie & praktijk examen, geregistreerd toestel (gehomologeerd toestel klasse 1a), medisch attest
 • Kostprijs: vanaf €1.850 (per school verschillend, zie kaart met scholen) + €131 registratie toestel klasse 1 + €75 afleggen theorie examen + €255 afleggen praktijk examen + €326 afgifte pilotenvergunning + BA verzekering
 • Minimum leeftijd: 18 jaar

Vluchten in klasse 1 worden opgesplitst in klasse 1a (verhoogd risico) en 1b (matig risico). De opleiding voor beide types vluchten is gelijk, het verschil zit hem in de uitvoering van een vlucht. Zo heb je voor een klasse 1b vlucht enkel een verklaring nodig van het DGLV (éénmalig aan te vragen voor verschillende vliegdata, kostprijs €100/aanvraag + €30/jaar/toestel) maar voor een 1a vlucht heb je de expliciete toelating nodig van het DGLV (€225/toelating voor klasse 1a vluchtuitvoeringen met een of meer op afstand bestuurde luchtvaartuigen).

Om een vlucht uit te voeren in klasse 1 (<150kg, <90m hoog) dien je een theoretisch & praktisch examen af te leggen als RPAS-bestuurder alsook een medische keuring bij een erkend dokter. Naast het te behalen bewijs van bevoegdheid dien je ook een BA verzekering af te sluiten die eventuele schade aan derden vergoedt. De kostprijs van de verzekering hangt af van verschillende zaken: type toestel, type vluchten, etc… Dit zijn enkele verzekeringsmaatschappijen die een drone verzekering aanbieden:

Verder dien je je toestel ook te laten registreren bij het DGLV (Directoraat Generaal der Luchtvaart). Toestellen actief in klasse 1a dienen gehomologeerd te worden (net zoals de autokeuring), bij veranderingen aan het toestel (software- of hardwarematig) dient de homologatie opnieuw te gebeuren.

Waar kan je een opleiding volgen in België?

Download ons gratis e-boek "tips & tricks voor beginners"

Download nu gratis!

5 reacties op “Een drone opleiding volgen: wat, waar, wie, hoe?

 1. Erik Meeussen zegt:

  Geachte,

  Ik zou graag de opleiding volgen van piloot klasse 1, maar zie dat er een medische keuring vereist is. Nu mijn vraag is de volgende: ben rolstoelgebruiker, zou dit een probleem kunnen vormen?

 2. Dave desmet zegt:

  Geachte;
  Bijdeze als ik het goed begrijp, mag je dus enkel met een A1 brevet/vergunning met een freestyle/race fpv drone onder 1kg, op een openbare plein/veld/bos zonder mensen vliegen ?

  • Genuis zegt:

   nee hoor Klasse 2 volstaat , zolang de race niet hoger is dan 45m
   op privé terrein is geen enkele vergunning of attest nodig mits niet hoger gevlogen word dan 10m (wat bij de meeste fpv races niet het geval is

 3. Jelle zegt:

  Beste indien ik een opleiding klasse 1 volg ben ik vermoedelijk ook gecertificeerd voor klasse 2 vluchten?
  Ik zou een bedrijf oprichten waarbij diensten met drone en camera aangeboden worden (bv inspectie op hoogte, foto’s, …), welke nadelen zou het hebben als ik een klasse 1 opleiding volg, maar nooit hoger dan 45m vluchten moet uitvoeren? maw welke extra jaarlijkse kosten zijn er aan een klasse 1 verbonden tov klasse 2? Ik denk aan jaarlijkse meerkosten voor vergunning, verzekering, inschrijving drone, … ? Alvast bedankt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *