Vorige week waren alle BeUAS leden uitgenodigd bij advocatenkantoor Bird & Bird te Brussel. Enkele advocaten hadden op geheel vrijwillige basis het aankomende Koninklijk Besluit van dichtbij bekeken en delen graag hun bevindingen met de sector. Dat KB dient (eens goedgekeurd) het gebruik van drones te regelen binnen België, zowel op professioneel als privé-vlak.

Net iets te laat aangekomen om de introductie te missen (Brussel op tijd bereiken, weet je wel…) maar verder perfect op tijd om het KB in te duiken. In wat volgt is onze interpretatie van het huidig voorgestelde KB aan de hand van de inzichten van Bird & Bird, waarvoor dank.

Toepassingsgebied

Het KB maakt onderscheidt in enerzijds “privé-gebruik & speelgoed” en anderzijds “Professioneel gebruik” met volgende onderverdeling:

 • Gespecialiseerd gebruik
 • Gespecialiseerd gebruik met hoog risico
 • Niet-gespecialiseerd gebruik

Verder definieert het KB de RPA (Remotely Piloted Aircraft) als zijnde een onbemand luchtvaartuig van maximaal 150kg (opstijgmassa), dat opstijgt en landt en deel van zijn vlucht uitvoert boven Belgisch grondgebied (en dus in Belgisch luchtruim) en dat geen modelluchtvaartuig is (want modelluchtvaart valt onder de circulaire G1).

Het KB is zoals net gezegd niet van toepassing op modelluchtvaart maar ook niet op vluchten binnen een gebouw (indoor) en vluchten voor bepaalde doeleinden zoals militaire, douane, politie, opsporing, redding, brandbestrijding en kustbewaking of vergelijkbare activiteiten. Het uitvoeren van autonome vluchten wordt dan wel weer nadrukkelijk verboden. De bestuurder moet ten alle tijde het toestel kunnen besturen. Het voorprogrammeren van een parcours is dus perfect mogelijk, maar de bestuurder moet steeds ter plaatse zijn en kunnen ingrijpen indien nodig.

Privé-gebruik & Speelgoed

V222 vooraanzichtHet gebruik van drones in privé-sfeer en/of als speelgoed wordt geregeld in het nieuwe KB (of toch tenminste een poging tot). Toestellen voor kinderen jonger dan 14 jaar worden toegestaan, dit volgens de Europees geldende normen inzake speelgoed. Deze toestellen zijn voornamelijk terug te vinden in de speelgoedwinkel en duidelijk gelabeled met de leeftijd waarvoor ze zijn gemaakt. Ter illustratie: alle toestellen in onze webwinkel hebben minstens het label 14+. In principe valt geen enkel van deze toestellen dus te plaatsen onder de regelgeving ‘speelgoed’. Echter, wanneer één van onze toestellen bestuurd wordt door een minder dan 14-jarige (volledig op eigen risico en op eigen verantwoordelijkheid) dan zien we weinig problemen met de arm der wet. We adviseren natuurlijk steeds het toezicht van een volwassene en het toestel/de piloot dient zich ook te houden aan de volgende voorwaarden. Die voorwaarden reglementeren het gebruik van drones in privé-sfeer welke niet onder de categorie ‘speelgoed’ vallen (concreet voorbeeld: papa vliegt met een WLtoys V222 in zijn eigen tuin).

 • De startmassa van de RPAS (Remotely Piloted Aircraft System) mag het totale gewicht van 1kg niet overschrijden.
 • Het toestel mag maximaal 10 meter hoog vliegen (relatief, tegenover de begane grond). In een eerste ontwerp was er sprake van 30 meter vlieghoogte, maar dit is dus gereduceerd. De autoriteiten die aangesteld zijn voor het uitvoeren van controle, vonden 10 meter makkelijker in te schatten (ongeveer de hoogte van een gemiddeld huis, ofwel 2 verdiepingen hoog). De 30 meter was blijkbaar te moeilijk in te schatten.
 • Gebruik enkel toegestaan in privé-sfeer en in het bijzonder buiten de openbare ruimte in de bebouwde kom. Concreet: op straat in de bebouwde kom mag je niet vliegen, in de tuin van je huis gelegen in de bebouwde kom wel (=niet-openbaar). Een park gelegen binnen de bebouwde kom is een openbare ruimte en mag dus niet in worden gevlogen.
 • Niet binnen een straal van 3km rond luchthavens.
 • Niet boven grote groepen mensen, gevangenis, kerncentrale en LNG-terminal Zeebrugge.
 • De veiligheid op de grond moet ten alle tijde gegarandeerd kunnen worden.
 • Er dient met respect omgegaan te worden met de privacy wet (het uitgemelkte verhaalte van de zonnebadende buurvrouw mag dus voorgoed worden opgeborgen).

Update: in augustus 2015 keurde de privacy-wetgeving het voorstel inzake gebruik van camera’s op drones goed. Er is dus groen licht wat betreft het filmen of fotograferen vanuit de lucht, mits de privacy-regels gerespecteerd worden.

 We graven steeds dieper en dieper, nu wordt het echt interessant. In deel twee van onze visie lees je meer over de aankomende regels voor professioneel gebruik!

Download ons gratis e-boek "tips & tricks voor beginners"

Download nu gratis!

0 reacties op “De nieuwe drone wetgeving: onze visie! DEEL 1

 1. Peter zegt:

  Voorstel wetgeving is weer een vluggertje, ook al duurt het lang. In omringende landen zijn de regels toch wel een heel pak soepeler, ook is er inspraak. Een hoogte van 10 m is belachelijk, mijn bomen in de tuin zijn al zo hoog. 30m was een goed begin, maar ja inschatten… , zet 10 mensen op een rij en laat ze de verticale afstand schatten van een object op 10m in een open ruimte, eens zien wat er “geschat” wordt. Onze ogen staan horizontaal en verticaal een afstand juist inschatten is moeilijk. Doe zelf de test, trek een verticale en horizontale lijn met dezelfde afstand eens zien wat het resultaat is. Nog iets, wie moet bewijzen dat hij de 10m of meer hoog vliegt ? Nogmaals, in de buurlanden is men toch volwassener inzake toelaten van drones zonder hierbij het veiligheidrisico uit het oog te verliezen.
  Vb. In Frankrijk denkt men eraan om in niet bewoonde gebieden het toch toe te laten, ze hebben er natuurlijk veel van, maar toch in mijn omgeving kan ik zeker 500m zonder boven 1 huis of boerderij te vliegen. Waar zit daar enig risico ? Hoop dat hetvervolg van het artikel een beetje positiever is anders ziet het er slecht uit voor de verkoop van drones.

 2. Jo zegt:

  EEN KL….WEt!!! Typisch België! Deur open voor een bende pipo’s die zich geroepen vinden “opleiding voor drone PILOOT?” uit te vinden, en er een GROTE geldklopperij van te maken (zie nu al de prijs betreffende, €1.000/uur) belachelijker kan niet! Binnen enkele jaren (zoals altijd in dit apenland hier) vliegt iedereen in overtreding en zet deze kl….wet aan tot gevaarlijke toestanden! Zuiver lobbywerk van enkele geldwolven, zonder de werkelijkheid in te zien! Als zij maar hun zakken kunnen vullen!

 3. Ludo De Greef zegt:

  🙁
  Ik heb een heel klein tuintje .. ergo, ik kan niet meer vliegen en kan mijn zelfgebouwde quad opbergen.
  10 m-keuze begrijp ik wel maar vind ik erg laag. Anderzijds, een multicopter die van 10m of van 30m naar beneden valt … Dat verschil ga je dus wél voelen.
  Jammer, ik wilde graag wat in de vrije natuur gaan vliegen .. dat is dus afgelopen.
  Maar vanwaar dat idee dat je zelfs niet meer in een park o.i.d. mag gaan vliegen? Veiligheid? mmm

 4. japken zegt:

  Eindelijk een wetgeving!!! Wel jammer dat de hobbyisten die al een drone hebben die zwaarder is dan 1 kg er niet meer kunnen mee vliegen (V.B. mezelf F450 DJI), of heb ik het verkeerd voor. Jammer van de 10m hoogte, met 30m zou het al leuker zijn mits mijn buren hun bomen bijna 20 meter zijn. Ik heb de indruk dat de professioneel personen veel hebben in de wet kunnen zetten en de rest hun hobby hebben afgenomen. Ik heb al wat ervaring met modelbouw vliegtuigen en helikopters maar zie het niet zitten om nog eens een DUUR brevet af te leggen voor drone. Wie bepaald feitelijk wie er les mag geven? Zou ik ook les kunnen geven?

  Dat er een wet moest komen is van zelfsprekend. Jammer van de drones die al verkocht zijn (waar de kleine mannen er lustig op los vliegen boven de 10M). Zou er nog een dissectie komen met de wetgever?

 5. vanopphem georges zegt:

  Je reactie *Ja ik ben ook een fan van drone’s heb zelf een fc40 wou ook gelijk de normale en respect volle hobby’ist Vliegen en hier en daar foto’ s of video maken zonder andere mensen te storen of filmen zonder hun toestemming maar,ik loop in de straat en ben zeker met al die i-pad’s of tablets dat ik er 10 keer per dag op hun doosje staat ! nog een fijne dag.georges

 6. Raf Sonneville zegt:

  Weer typisch Belgisch… Het is totaal wettelijk voor de winkels om wat dan ook van drones die op de markt zijn te verkopen, maar eens jij een drone koopt mag je hem zo goed als niet gebruiken zoals met walkie-talkies en scanners.
  Dus als ik geen tuin heb en alleen maar een terras van 4×4 meter is al wat ik kan doen met mijn drone 10 meter recht omhoog op en neer vliegen… Triestig Belgie.

 7. izzy zegt:

  Ben ik nu de enige die uit dit artikel kan afleiden dat het vliegen met drones buiten de bebouwde kom gewoon toegelaten is?

  Dus van zodra ik dat bordje ‘bebouwde kom’ voorbijwandel kan ik mijn drone oplaten… Soit, zo begrijp ik het toch. Ik woon zelf op een appartement, niet ideaal voor een standaard quadcopter.

  Voor aanschaf van de drone ben ik gaan informeren bij de politie en kreeg ik het volgende antwoord: “Geen idee, meneer. Maar eerlijk gezegd, als wij het niet weten… Hoe zouden we je dan een boete kunnen geven? Dus doe maar, maar houd het veilig.”

 8. Chris zegt:

  Dat van die bebouwde kom begrijp ik niet helemaal. Dus in mijn tuin mag ik wel maar op straat niet, dat klinkt nog vrij logisch, maar als ik buiten de bebouwde kom in een park/wei/veld/heide/enz. zit dan mag het wel? Of ook niet? Ik vind dat er na het goedkeuren van dit besluit een soort infofiche moet gemaakt worden waar alle vliegbare locaties opstaan. Want momenteel is dit absoluut niet duidelijk.

  Ik ben eens gaan vliegen in de kalmthoutse heide (vlakbij, lekker handig). En daar doen ze dat blijkbaar vaker, nooit geen problemen gehad. Mag het daar dan wel? Of is dat ook niet volgens de (nieuwe) wet?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *