Vandaag was het weer zover. Iets wat maar weinig mensen weten, zeker als beginnende hobbyist heb je hier geen idee van. Maar de zon heeft dus een heel grote invloed op het gedrag van je drone, tenminste als je vliegt op GPS.

Wat is een zonnestorm

Een zonnestorm is een uitbarsting op het zonoppervlak waarbij elektrisch geladen deeltjes tegen hoge snelheid de ruimte worden in geslingerd. Normaal gesproken beschermt het magnetisch veld rond de aarde ons voor dergelijke stormen. Echter, bij sterke uitbarstingen bereiken de zonnedeeltjes de aarde, meestal in de buurt van de polen (vandaar ook het noorderlicht). Hevige zonnestormen kunnen leiden tot pannes in het elektriciteitsnet en ook storingen in de satellietverbindingen. Frank Deboosere kan je heel wat meer gedetailleerde uitleg geven op zijn website.

Gevaar tijdens vliegen

Zoals gezegd kunnen krachtige uitbarstingen op de zon, zorgen voor storingen in de satellietverbindingen en dus ook in de GPS-signalen. Wanneer je op zo’n moment net met je drone op GPS functie aan het vliegen bent, kan dit nare gevolgen hebben. Zo kan je drone plots van koers veranderen en weg is hij… Op dat moment is het belangrijk dat je zo snel mogelijk overschakelt op ATT modus waarbij je de drone manueel dient te besturen, enkel zo kan je een ‘Fly Away’ voorkomen.

Oplossing

Tijdens zo’n zonnestorm kan je dus perfect vliegen op ATT modus, daarbij maakt je toestel enkel gebruik van zijn baro- en hoogtemeter. Je dient dus zelf het toestel in zijn positie te houden, constant bijsturen is de boodschap!  Je kan ook anticiperen op zo’n zonnestorm. Het piekmoment waarop er heel veel zonnedeeltjes de aarde bereiken, is meestal maar van korte duur. Op n3kl.org kan je de huidige status constant volgen, wanneer er de laatste drie uren een groene balk wordt weergegeven (K-index onder 4), zit je safe.

Nog handiger, er is ook een app beschikbaar waarmee je makkelijk een widget op je beginscherm plaatst en deze altijd in realtime de K-index weergeeft. Wij raden “Solar Activity Monitor Widget” aan.

solar_monitor_app

Download ons gratis e-boek "tips & tricks voor beginners"

Download nu gratis!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *