In deze korte review bekijken we de XK Detect X380, de opvolger van de populaire WLtoys V303 (niet meer verkrijgbaar). De X380 beschikt net zoals de V303 over een ingebouwde GPS module die voor een super stabiele vlucht zorgt. Verder heeft dit toestel een rijkwijdte van zowat 1.000 meter en de mogelijkheid om een camera mee in de lucht te nemen (zelf met gimbal).

Technische vooruitgang

Zoals gezegd is deze XK Detect X380 de opvolger van de Wltoys V303, en dat merken we ook. Zo zien we onder meer een hele verbetering op vlak van de kalibratie van het magnetisch kompas. Dit dien je voor iedere vlucht te doen (zeker bij grote verplaatsingen). Waar de kalibratie van de WLtoys V303 een echt huzarenstukje was, is dit bij de X380 kinderspel geworden. Via de zender zet je het toestel in kalibratie mode, en daarna volgen dezelfde handelingen als bekend bij de kalibratie van de DJI toestellen: horizontaal rond de as draaien, verticaal rond de as draaien.

In de vlucht merken we een heel accurate GPS module. Wanneer we de ‘return to home’ functie inschakelen, komt het toestel automatisch terugvliegen naar de plek van opstijgen en zet die de landing in. Meerdere testen leren ons dat het toestel automatisch landt binnen een straal van 2 a 3 meter van je oorspronkelijke opstijgplek, wat best goed is (wetende dat een GPS nooit de exacte plek kan benaderen).

Naast het betere kompas en GPS, merken we ook een veel stabielere vlucht en vooral een veel langere vlucht. Met een volle accu (5.400mAh -3S – 20C) en zonder belading kan je wel zo’n 30 minuten in de lucht blijven met deze X380, een echte prestatie! Met gemonteerde gimbal en GoPro 4 camera, blijft het toestel nog steeds 22 minuten in de lucht alvorens een eerste waarschuwing te geven. Opgelet: bij de eerste waarschuwing dien je zo snel mogelijk te landen om de accu niet kapot te maken. We raden aan om voor het eerste signaal al te landen, de waarschuwing komt eigenlijk al iets te laat waardoor je de accu permanente schade kan toebrengen. Een gewaarschuwd man (of vrouw) is er twee waard!

Zender

xk-det-x380-03

De zender van de X380 is clean (= niet veel toeters en bellen) maar bevat de nodige functieknoppen. Zo heb je links bovenaan de ‘head lock‘ mode (ongeacht de richting van je toestel: vooruit op je zender blijft vooruit, links blijft links, etc…), rechts bovenaan de ‘return to home‘ knop, link onderaan ‘stick mode‘ (schakelen tussen mode 1 en mode 2) en ‘take off‘ (automatisch landen of opstijgen). In de rechter benedenhoek vinden we een draaiwieltje welke tegelijk ook een drukknop is. Het draaiwiel dient om de gimbal te bedienen (opgelet: niet standaard meegeleverd) en de drukknop om een foto te nemen (werkt niet in combinatie met GoPro camera).

Toestel

xk-det-x380

Het toestel op zich is van vorm gelijkaardig aan de WLtoys V303 en van grootte gelijk aan de DJI Phantom 2. Met zijn stevig vier-delig landingsgestel, verkleint de kans op omkantelen bij het landen. Het toestel beschikt verder over vier motoren welke moeten voorzien worden van de nodige propellers (meegeleverd). Jammer dat de propellers moeten vastgemaakt worden met een losse moer (prop nut), maar op zich geen groot probleem. Het toestel beschikt onder iedere arm over de nodige LED verlichting om voor- en achterkant goed te onderscheiden tijdens je vlucht. Vooraan zijn er nog eens twee extra witte LED lichten gemonteerd en achteraan heb je één grote LED die de status van je toestel weergeeft:

Groen Groen –  Blanco : vliegen op GPS mogelijk (meer dan 6 GPS sattelieten)

Rood Groen Blanco : vliegen mogelijk, zonder GPS (of minder dan 6 GPS sattelieten)

Continu rood: wijst op ‘return to home’ na ofwel triggering via de knop ofwel automatisch wanneer je buiten bereik vliegt

Rood Rood Blanco: eerste accu waarschuwing

Rood Rood Rood: tweede accu waarschuwing

Deze (en meer uitgebreid) statussen kan je ook terugvinden in de handleiding op pagina 6. Belangrijk om deze van buiten te kennen voor je eerste vlucht. Merk ook op dat je geen mode hebt om ‘manueel’ te vliegen. Je kan dus je GPS niet zelf uitschakelen om bvb te vliegen op plaatsen waar er weinig GPS dekking is. Dat maakt dat dit toestel helaas niet geschikt is om indoor te vliegen.

Van de X380 zijn er verschillende modellen op de markt:

 • XK Detect X380: basis versie zonder camera of gimbal
 • XK Detect X380-A: versie met HD camera met 1d gimbal
 • XK Detect X380-B: versie met actiecamera (zonder gimbal)
 • XK Detect X380-C: versie met geïntegreerde camera en 2d gimbal

Video

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=gD12dXiXrQE[/youtube]

Conclusie

Al bij al kunnen we concluderen dat de XK Detect X380 een ideaal beginnerstoestel is voor iemand die meteen een toestel met GPS module wenst. De instapprijs is beperkt en de kwaliteit goed. De verschillende modellen (met of zonder camera) zijn leuk meegenomen. Jammer is dat je altijd op GPS dient te vliegen en deze niet zelf kan uitschakelen. Niettemin krijg je heel wat waar voor je geld, zeker in vergelijking met de duurdere DJI Phantom 2 of 3 reeksen.

Score

Alles bij elkaar krijgt deze quadcopter in het prijssegment minder dan €500, van ons een score van 8,65/10 (prijs/kwaliteit verhouding in acht genomen).

Pluspunten

 • Heel stabiel in de lucht (ook in wind)
 • Uitstekend bereik (1.000 meter)
 • Imposante vliegtijd (30 minuten ongeladen)
 • Precisie GPS werking
 • Twee staps waarschuwing bij lege accu
 • Micro USB poort voor firmware updates

Minpunten

 • Enkel GPS mode mogelijk, geen ATTI
 • Geen telemetrie mogelijk (hoogte, snelheid, GPS signalen, accu niveau, etc…)
 • Enkel 2 dimensionale gimbal beschikbaar, geen 3 dimensionale

Download ons gratis e-boek "tips & tricks voor beginners"

Download nu gratis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *