Interesse in FPV race quadcopters of je hebt de term FPV wel eens horen vallen? Wel, hieronder vindt je alle nodige informatie omtrent deze kleine maar zeer agressieve machinetjes. Zet je gordel maar al vast en maak dat je geen koude ogen hebt want het gaat hard waaien.

Wat is FPV racing

FPV racing oftewel First person view racing, is eigenlijk een race van multi copters (meestal quad copters), uitgerust met een miniatuur camera waarmee de piloot in real time, het toestel bestuurd met behulp van een FPV monitor of videobril.

FPV001

Hoogst waarschijnlijk heb je al eens gehoord van race quadcopters of misschien video’s bekeken op youtube maar hoe bouw je er zelf één? Wat heb je allemaal nodig en hoeveel is de kost? Dit zijn de meest gestelde vragen van beginnende race piloten. Voor we beginnen met de uitleg omtrent het bouwen van een degelijk race copter, moeten we even inlichten dat deze kleine machinetjes, ook onlangs hun kleine omvang, geen speelgoed zijn. Ze zijn meestal zeer behendig en gaan zeer snel (Sommigen naderen de 150km/h). Daarbij komt dat deze toestellen zeer beginners onvriendelijk zijn. Wij raden aan om eerst goed te oefenen met een klein normaal model zoals Hubsan X4 en eens alle controls van het toestel onder de knie, dan de overstap te maken. Bovendien, zoals gemeld hierboven, zijn deze quadcopters geen speelgoed. Dit betekent ook dat de kostprijs gemakkelijk over de 1000 Euro kan oplopen.

Wist je trouwens dat er officiële wedstrijden worden gehouden en dat er zelf een wereldkampioenschap FPV racen bestaat?

Verschillende soorten

Veel soorten race copters bestaan er niet maar toch kan je deze in twee categorieën onderverdelen. Als eerste vind je de ARF (almost ready to fly) modellen. Dit zijn modellen die enkel een ontvanger, batterij, zender en FPV monitor/bril nodig hebben (bv de immersionRC Vortex). Deze modellen hebben ook het voordeel dat wanneer je het toestel uit de doos haalt je als het ware onmiddellijk kan beginnen vliegen. DIY (Do it yourself) modellen zijn toestellen dat de piloot helemaal zelf moet bouwen. Deze modellen zijn moeilijker te vervolledigen dan de ARF en vergen een basiskennis in computer programmeren, elektronica, aerodynamica en vooral creativiteit. Bovendien zijn alle onderdelen apart te bestellen, waardoor je zeker moet van je stuk zodat alles goed op elkaar is afgestemd. Het grote voordeel van DIY modellen is dat het uiteindelijk goedkoper wordt dan ARF modellen. Je leert er trouwens ook heel veel van bij en je beleeft veel plezier door zelf jouw toestel te bouwen.

Verder kan je race copters ook in maten onderverdelen. Ooit eens afgevraagd wat het cijfer betekend na de model naam (bv. QAV250, Black-out250, Flip260, ZMR250, Vortex285, HD290, …)? Dit cijfer geeft de afstand weer tussen twee motoren in diagonaal (QAV250 -> 250 mm tussen twee motoren in diagonaal). Tenslotte zijn de meeste race copters mini H quad copters, alleen de RD290 hexacopter behoort tot de enige uitzondering. De letter ‘H’ wijst op de constructie, in ‘H’-vorm dus.

Uit wat bestaat een (DIY) race quad copter?

Eerst en vooral een frame, het liefst zo licht mogelijk. Dit verklaart onmiddellijk waarom carbon zo populair is in het race quadcopter circuit. Het is super sterk en vederlicht. Vervolgens heb je 4 motoren nodig. Motoren vindt je van alle merken en eigenschappen. Daarna heb je ook 4 ESC’s nodig die bij de eigenschappen van de motoren en propellers passen. De ESC’s regelen namelijk de snelheid van je motoren. Uiteraard heb je ook minstens 4 propellers nodig maar VEEL reserve propellers is sterk aangeraden. Een flight controller is ook vereist. Dit zijn de hersenen van de race quadcopter. CC3D en Naze32 zijn de bekendste flight controllers voor race quadcopter. Vervolgens heb je ook een ontvanger en 5V step down converter nodig. Ten slotte heb je ook een LiPo 3 of 4 cel batterij nodig, in het algemeen wordt een 1300mAh batterij gebruikt.

Optioneel kan je ook een FPV transmitter, clover leaf antenne, FPV camera, LED verlichting en OSD installeren. Deze onderdelen zijn optioneel om te vliegen maar zijn vereist voor echt FPV te racen. Vergeet uiteraard ook niet dat je een afstandsbediening (uiterst minimum 4 kanaals) en FPV monitor/bril nodig hebt.

FPV onderdelen

Download ons gratis e-boek "tips & tricks voor beginners"

Download nu gratis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *