Wat is het verschil tussen een quadcopter en een drone? We krijgen de vraag steeds meer en daarom dit kort artikel om voor eens en voor altijd duidelijkheid te scheppen.

Drone

Militaire droneDe oorsprong van het woord ‘drone’ is terug te vinden in de Engelse woordenschat en betekent vrij vertaald ‘dar’ (mannetjesbij). Daarna werd het woord geïntroduceerd als militaire luchtvaartterm voor een onbemand vliegtuig. Meestal zijn dit vliegtuigen van grote omvang en beschikken ze meestal niet over schroeven, zoals bijvoorbeeld een voorheen bemande F-16 die wordt omgebouwd.

Die toestellen dienen bij oefeningen als vliegend doel om uit te schakelen of worden ook op het (slag)veld ingezet als spionage middel of zelf ook als aanvalswapen. Last but not least: militaire drones worden vanop afstand bestuurd waarbij de bestuurder zich in de nabijheid van het toestel kan bevinden maar evengoed duizenden kilometers verder.

Quadcopter

QuadrocopterDe quadrocopter of korter ‘quadcopter’ heeft zijn naam eenvoudigweg te danken aan de vier propellers waarmee het vliegtuig wordt aangedreven. De opbouw van het vliegtuig, de besturingseenheid en enkele on-board meettoestellen (gyroscoop en accelerometer) zorgen ervoor dat het geheel stabiel blijft tijdens een vlucht.

Een quadcopter heeft dus helemaal geen militaire achtergrond maar is vooral populair op de particuliere markt. Er zijn natuurlijk ook overheidsinstanties die quadcopters inzetten. Denk maar aan de politie of brandweer (en waarschijnlijk ook het leger) om brandhaarden op te sporen, vermisten terug te vinden, etc…

Op de particuliere markt is het toestel vooral populair bij hobbyisten of amateur fotografen. Een quadcopter kan namelijk met gemak een professionele camera mee de lucht innemen om zo prachtige landschapsfoto’s te maken. Natuurlijk is er ook op de commerciële markt vraag naar dergelijke drones. Denk maar aan koerierdiensten, immobiliën makelaars, beveiliginsfirma’s, enzovoort.

Wat hebben we geleerd?

Een drone is een militair toestel dat ingezet wordt tijdens oefeningen of gevechten. De quadcopter is een toestel met vier schroeven die populair is op de particuliere markt en gebruikt wordt voor hobby doeleinden. Bij veel mensen leeft echter het idee dat ‘drones’ de allesomvattende groep is maar niets is dus minder waar.

Download ons gratis e-boek "tips & tricks voor beginners"

Download nu gratis!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *