Veel gestelde vragen

Hoe zit het met de Belgische wetgeving?

Sedert 25 april 2016 is er een nieuwe wetgeving van toepassing. Het is mogelijk om als particulier te vliegen tot 10 meter hoogte, boven privé-grond en met toestemming van de eigenaar. Dit met een toestel tot maximaal 1 kg en zonder enige brevet. Voor toestellen tot 5kg heb je een attest nodig, je dient een theoretische opleiding te volgen en een praktisch examen af te leggen. Dan mag je tot op 46 m hoogte vliegen, niet enkel boven privé-grond. Voor nog zwaardere toestellen en meer complexe vluchtuitvoeringen (boven mensenmassa’s, dichtbij obstakels, boven aaneengesloten bebouwing, etc…) heb je een klasse 1 brevet nodig. Je dient te slagen voor zowel een theoretisch als praktisch examen en medische keuring. Je toestel dient ook aan heel wat voorschriften te voldoen en voor je kan vliegen heb je toelating (of verklaring) nodig van het DGLV. Dit is een een notendop uitlegt waar het op neer komt, meer details kan je ons altijd vragen! De samenvatting van de nieuwe wetgeving is ook te vinden op onze website.

Hoe lang duurt het om het vliegen onder de knie te krijgen?

Daar hebben we geen pasklaar antwoord op, de ene persoon is er iets vlugger mee weg dan de andere. Eén ding staat vast: iedereen kan het uiteindelijk wel. We hebben nog niemand gezien die helemaal niet kan vliegen. Oefening baart kunst, deze regel is hier meer dan ooit van tel. Hoe meer vlieguren je hebt, hoe vlotter het zal gaan. Begin klein en ga stap voor stap verder!

Wat als ik crash, is mijn toestel dan kapot?

Dat hangt af van toestel tot toestel. De beginnerstoestellen zijn gemaakt om te crashen, die krijg je niet zo snel kapot. Indien dat toch het geval is, kan je met enkele reserve onderdelen snel terug de lucht in. De duurdere toestellen zijn meestal iets fragieler, zeker wanneer er een camera onder hangt. Begin daarom met een goed beginnerstoestel alvorens je een duurder model aanschaft.

Kan ik bij jullie terecht voor herstellingen?

Ja, in ons service-punt te Anzegem staan onze product-experten ter jouwe beschikking! Ieder toestel dat bij ons verkocht wordt, kan rekenen op de nodige dienst-na-verkoop.

Hoe lang kan ik vliegen?

De vliegtijd is onder meer afhankelijk van de capaciteit van je accu. Hoe meer capaciteit, hoe langer je kan vliegen. Echter, meer capaciteit betekent ook meer gewicht. Meer gewicht zorgt dan weer voor een minder lange vliegtijd. Gemiddeld kan een beginnerstoestel zo’n 8 a 10 minuten in de lucht blijven. De semi-professionele toestellen al snel 20 tot 30 minuten (afhankelijk van de belasting).

Is een drone (quadcopter of multicopter) gevaarlijk?

Wanneer je met een toestel in de lucht vliegt, ben je een potentieel risico voor het ander luchtverkeer en voor de mensen op de grond. Vliegen houdt dus inderdaad een risico in, daarom is voorbereiding en discipline heel belangrijk! Zo controleer je voor iedere vlucht het toestel op beschadigingen of losse onderdelen. Vervang deze indien nodig. Bekijk ook de status van je accu, liefst cel per cel zodat je vroegtijdig een slechtwerkende accu kan opsporen. Veiligheid dient centraal te staan, zowel bij kleine als grote toestellen. Jij bent als piloot namelijk verantwoordelijk voor iedere vlucht (zowel indoor als outdoor).

Waar mag ik vliegen met mijn toestel?

De nieuwe wetgeving (reeds van kracht) voorziet dat particulieren mogen vliegen boven privé-grond tot 10 meter hoogte, mits toestemming vna de eigenaar en met een toestel lichter dan 1kg. Wil je als recreant (=zonder brevet) hoger vliegen, dan kan je enkel terecht op de gekeurde modelbouwterreinen. Er zijn er in Vlaanderen heel wat, dus zeker ook eentje in je buurt. Binnen vliegen is dan weer geen probleem, dat mag overal en met gelijk welk toestel.

Wat met de goedkope Chinese toestellen die worden aangeboden?

Opgelet: bestel je rechtstreeks in China dan zal je inderdaad minder betalen. Als invoerder ben je wel aansprakelijk voor alles wat er gebeurt met het toestel. Weet dat veel van die toestellen niet voldoen aan de Europese veiligheidsnormen en geen CE goedkeuring dragen. Je zal in veel gevallen ook importtaks dienen te betalen wanneer de goederen over de grens komen, en sowieso dien je 21% BTW te betalen. Los van de kostprijs merken we dat er heel veel kopieën of oude versies verkocht worden. Voor je het weet zit je dus met een verkeerd toestel opgezadeld, tegen een goedkopere prijs, dat wel.

Wat is het verschil tussen 'gratis verzending' en 'verzekerde levering'?

Vanaf €100 kan je genieten van gratis verzending. Voor bestellingen onder de €100 (maar ook boven de €100) kan je kiezen voor ‘verzekerde levering’. In dat geval is de verzending standaard verzekerd tot €500.

Wat klanten over ons zeggen?

Een heel goede service. Heb ondertussen al heel wat plezier beleefd aan de Mavic Pro. De Drone is ook heel stevig. Een echte aanrader!

Patrick V.

Betrouwbare zaak , moto "a deal is a deal " , alle vragen duidelijk beantwoord .

Eric L.

Ook vermelden we graag de vlotte leverservice van Drone-Kopen.be, netjes en snel afgehandeld

Mik D.

Lees alle reviews op onze Facebook pagina of laat er jouw ervaring achter!

Hulp nodig? Contacteer ons via onderstaande kanalen!